CLS-Tex en Heigo gaan structureel verder als ketenpartners

Vanaf 2018 werken Heigo en CLS-Tex samen en hebben gezamenlijk al duizenden kilo's textiel een nieuw leven gegeven

“Wij zien de noodzaak van het beteugelen van de kledingberg op een manier die garandeert dat de kleding niet verbrand wordt. Daarom zijn wij gaan samenwerken met CLS-Tex, want zij kunnen dit garanderen” zegt Piet Goossens, directeur en eigenaar van Heigo Nederland B.V. over de samenwerking.

De ketenpartners Heigo Nederland B.V. en CLS-Tex International B.V. hebben de gezamenlijke doelstelling om middels een gesloten keten circulaire oplossingen te creëren voor de omvangrijke milieu-impact van gebruikt textiel. Textiel is één van de meest vervuilende producten en heeft zo een enorme carbon footprint. De grootschalige en continue productie van (werk)kleding met behulp van fossiele grondstoffen zoals olie en de grote hoeveelheden land, water en pesticiden die hierbij worden verbruikt - in combinatie met beperkte recyclingmethoden - veroorzaken grote schade aan zowel het milieu als de economie. Desondanks worden nog altijd bergen aan textiel afval gecreëerd, waardoor het probleem steeds groter wordt.


“De afgelopen drie jaar hebben wij het proces van kledingverwerking kunnen testen met Heigo en bewezen dat het werkt. CLS-Tex had de kennis, maar niet de ruimte en Heigo had de ruimte en behoefte maar niet de kennis, een goede match dus. Gedurende deze jaren hebben we gewerkt volgens de co-creatie methode en in een veilige omgeving hebben we geïnvesteerd in een vertrouwensrelatie om dit tot een gezamenlijk succes te brengen.” zegt Rien Otto,

directeur van CLS-Tex.
 
De samenwerking toegelicht

De oplossing werkt als volgt: Heigo heeft haar eigen label Made-To-Match, dat wordt gesponnen, gewoven en geconfectioneerd binnen de Europese Unie. Hiernaast zorgt Heigo er voor dat de kleding weer retour komt en wordt voorzien van een Passport 4 Textile (P4T). Het P4T maakt de keten transparant, door het scannen van de QR-code krijg je toegang tot een kaart van de wereld waarop je ziet welke stap in het productie proces waar plaatsvindt. Het Made-To-Match label heeft een lijn ontwikkeld: de Earth Line, die geschikt is voor één van de innovatieve circulaire oplossingen CLS-Tex: HTEX. HTEX is een chemische recycling techniek die van polyester weer polyester maakt en van katoen, viscose maakt.


De kleding die nog niet geschikt is voor HTEX wordt geshredderd voor verwerking in Cliff. Cliff is een circulair granulaat gemaakt van een mix van gerecyclede zachte plastics en zowel pre- als post-consumer textiel. Dit granulaat wordt tot profielen geperst die ingezet kunnen worden als vervanging voor hout in bijvoorbeeld de bouw, infrastructuur en groenvoorziening. Wanneer een constructie afgebroken wordt kan Cliff weer retour genomen worden om weer granulaat van te maken, om vervolgens opnieuw in te zetten. 


“Nu wij dit voor elkaar hebben gekregen willen wij deze oplossing breder aanbieden, niet alléén de kleding van Heigo, maar voor de textielmarkt als geheel. Alléén de kleding van Heigo verwerken gaat helaas het verschil niet maken”
zegt Piet Goossens.


De menselijke kant van de samenwerking

Beide partijen vinden het van belang niet alleen de impact op het milieu, maar ook de impact op de mens te verbeteren. Heigo heeft mensen in dienst met een afstand tot de arbeidsmarkt en CLS-Tex werkt samen met verschillende in Nederland gestationeerde sociale werkplaatsen. Op deze sociale werkplaatsen worden de granulaten tot profielen geprest en worden de Cliff profielen klaar gemaakt voor gebruik.


In de komende periode kunnen we nog meer spannende ontwikkelingen delen waar we erg trots op zijn!

Share this news item

Lees over onze innovaties, ontwikkelingen en samenwerkingen

30 mrt., 2023
Donderdagochtend 23 maart vertrok CLS-Tex naar Den Haag voor het Experience Duurzaamheid evenement van het Shared Service Center (SSC) Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), onderdeel van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Hier konden wij het Sustainable Development Goals (SDG) predicaat in ontvangst nemen.
13 okt., 2022
“ Een wijk waar sociale verbondenheid vanzelfsprekend is” , dit is een beschrijving van de nieuwe woonwijk ‘Maanwijk’ in Leusden. Dit duurzame nieuwbouwproject van Heijmans is ingericht om de omgang tussen de bewoners te stimuleren, onder andere doormiddel van veel paden, ruimte voor natuur en het creëren van ontmoetingsplekken. Duurzaam en circulair in deze wijk zijn belangrijke begrippen waar ook door CLS-Tex aan wordt bijgedragen door het leveren van de Cliff-boompalen. Deze palen vind je op verschillende plekken in de wijk waar nieuwe bomen zijn geplant, worden deze ondersteund door duurzame palen. De Cliff-boompalen zijn gemaakt van Nederlands afval, namelijk oud en/of gebruikt textiel en zachte plastics. De textiel en de plastics worden geshredderd om er vervolgens granulaat van te maken. Dit granulaat wordt geperst tot profielen die ingezet kunnen worden voor o.a. oeverbeschoeiing, schuttingen, outdoor meubilair, lantarenpalen en in dit geval: boompalen! Dit allemaal gemaakt in Nederland. Robin Gorte, uitvoerder van Heijmans Infra binnen het project ‘Maanwijk’ Leusden; ” Heijmans Infra heeft de opgave om het gebied te ontwikkelen onder het Greenlabel A. Om een extra stap in duurzaamheid te maken, hebben wij besloten om in plaats van nieuwe kastanje houten boompalen, de Cliff- boompalen toe te passen. Naast dat deze geproduceerd zijn van reststromen, is een groot bijkomend voordeel dat deze minder schadegevoelig zijn en dat deze nog toe te passen zijn op een volgend project na hun dienst op het project ‘Maanwijk’. Mochten ze niet in een volgend project toegepast kunnen worden dan worden de palen weer ingenomen door Cliff en verwerkt tot nieuwe producten." Door het gebruik van “afval”-materialen en een korte keten heeft Cliff een lage MKI (milieu kostenindicator), namelijk €0,071 (Cat 1, A1-3). Hier bovenop heeft Cliff de eigenschappen dat het geen vocht absorbeert, niet behandeld hoeft te worden, nauwelijks reageert op UV-straling en 40% sterker is dan kunststof. Het bijzondere met Cliff, in vergelijking met andere constructiematerialen, is dat het 100% circulair is dus toekomstproof. Op het moment dat de boompalen bijvoorbeeld niet meer gebruikt kunnen worden, worden ze weer ingeleverd bij CLS-Tex en omgezet tot nieuwe profielen van dezelfde kwaliteit. Wil je meer weten over het project of heb je interesse in de inzet van Cliff voor andere projecten? Neem contact op met info@cls-tex.com .
25 jul., 2022
Defensie KPL-Zuijderduin oocc
03 mei, 2022
Per mei dit jaar werken CLS-Tex en Heutink Productiepartners samen in het verduurzamen van de producten die worden aangeboden aan de kinderopvang en scholen.
04 mei, 2020
In 2012 ontmoetten Jukka Pesola (Pure Waste) en Rien Otto (CLS-Tex) elkaar als winnaars van de ‘2012 Challenge Solution Textile’, uitgeschreven door het wereldwijde innovatieplatform ‘LAUNCH Nordic’. Vanaf dat moment begonnen de twee pioniers samen te werken. Onlangs hebben zij besloten de volgende stap te zetten en de keten te sluiten met de introductie van het uitgebreide label Pure Waste CLS Inside. Pure Waste-producten worden in eerste instantie al gemaakt van gerecycled textiel. Maar na gebruik krijgen ze nog een nieuw leven: met de innovatieve HTEX-technologie recyclet CLS-Tex de gebruikte kleding tot grondstof voor garens, stoffen en nieuwe kledingstukken. De retour- en recyclingservices en het recyclingproces worden mogelijk gemaakt door de innovatieve oplossingen van CLS-Tex. Zo wordt de keten volledig gesloten: afval wordt grondstof!
19 nov., 2019
Komend weekend, tijdens Bright Day’ toont Defensie hoe futuristisch de krijgsmacht is. Niet alleen wat betreft hun trainingsmethodes, maar zeker ook met het oog op de CO2-reductie die in samenwerking met CLS-Tex gerealiseerd wordt.
CLS-Tex, HTEX and Defense at National Inventors Day
door Website Editor 19 nov., 2019
De Nationale Uitvindersdag op 23 november op Paleis Soestdijk is dé plek om geïnspireerd te raken door de nieuwste technologieën, baanbrekende innovaties en bijzondere uitvindingen van Hollandse bodem. CLS-Tex en HTEX zijn door het ministerie van Defensie uitgenodigd hun innovatieve vindingen hier te presenteren.
Cliff products delivered to the Ministry of Defense
29 okt., 2019
Onlangs leverde CLS-Tex de eerste Cliff-picknicktafel op de ministeries van Defensie en Economische Zaken.
Startup production location HTEX
door Website Editor 29 okt., 2019
1 september is de start gemaakt voor de bouw van de HTEX-machine in Tiel, HTEX heeft in samenwerking met CLS-Tex een geavanceerde technologie ontwikkeld die polyester werkkleding (en in de toekomst mengsels van textielafval) omzet in chemicaliën, de bouwstenen voor nieuw polyester.
Start of CLS-Tex’ collaboration with Iris Care’s Social Workplace De Hulsen
door Website Editor 29 okt., 2019
Als CLS-Tex vinden we social return erg belangrijk. Daarom zijn we trots en blij om aan te kondigen dat we een samenwerking zijn gestart met Iris Zorg / De Hulsen.
Toon meer nieuwsberichten...
Share by: