Milieu Kosten Indicator (MKI) 

Begin 2022 is Cliff door RoyalHaskoning DHV, KIWA en TNO getest om een compleet beeld te krijgen van de eigenschappen van Cliff als constructiemateriaal en de impact van Cliff op het milieu. De impact van Cliff op het milieu wordt uitgedrukt in euro’s op basis van een levenscyclusanalyse (LCA). Dit bedrag heet de Milieu Kosten Indicator (MKI) en staat voor de maatschappelijke kosten die nodig zijn om de milieueffecten weer ongedaan te maken. Hoe lager de score, hoe lager de kosten voor de maatschappij om de schadelijke milieu-impact ongedaan te maken.

MKI van Cliff = €0,071*
*Categorie 1: A1-3

De MKI berekening van Royal Haskoning DHV is ISO 14040/44 (LCA en LCI studies) en ISO 21930 (Environmental Product Declaration of construction products (EDP)) gecertificeerd.

Het MKI-proces

Om tot een MKI te komen, is een levenscyclusanalyse (LCA) nodig. Dit is een methode om de milieueffecten te berekenen van een levering, dienst, werk of geheel contract, verdeeld over bepaalde levensfasen. Het resultaat van de LCA is een milieuprofiel dat niet geschikt is voor vergelijking tussen bijvoorbeeld hout en metaal. Hier komt de MKI om de hoek kijken. 


Bij de MKI wordt de volledige levenscyclus van een product wordt onder de loep genomen, van grondstofwinning naar productie, gebruik, (afval)verwerking en mogelijke hergebruikscenario’s. Elke fase krijgt een berekening van de milieu-impact. Een aantal voorbeelden van de informatie die verzameld moet worden: 

  • Productsamenstelling 
  • Soort transport en afstanden
  • Energieverbruik tijdens het productieproces
  • Emissies naar de bodem, het oppervlaktewater en de lucht

De inzet van Cliff

LCA kan verdeeld worden over vijf fases:

A. Productiefase/Bouwfase

B. Gebruiksfase: onderhoud en reparatie

C. Sloop- en verwerkingsfase

D. Hergebruik: mogelijkheden voor hergebruik, terugwinning en recycling 


Per fase worden onderstaande onderdelen berekend:


De score van Cliff is gebaseerd op fase A1-3. Dit houdt in dat de productiefase en het hergebruik zijn meegenomen in het opstellen van de score. Fase B en C zijn geen onderdeel van de score omdat dit afhankelijk is van de gebruiker van Cliff. Op het moment dat Cliff wordt gekocht heeft CLS-Tex geen invloed meer op bijvoorbeeld het transport en de bewerking. Cliff komt pas weer terug in fase D, de hergebruikfase, wanneer Cliff weer versnipperd wordt om opnieuw hergebruikt te worden in nieuwe Cliff-producten.

Voordelen van Cliff in vergelijking met andere constructiematerialen


Een voordeel van Cliff is dat het, in vergelijking met andere conventionele bouwmaterialen zoals hout en staal, onderhoudsvriendelijk is. Met water kun je zo goed als alle veel voorkomende publieke vervuiling verwijderen. Het materiaal is goed bestand tegen temperatuurschommelingen en neemt geen vocht op, wat ervoor zorgt dat reparatie, vervaging en slijtage minimaal zijn. 


De MKI van gangbaar hout (zowel zacht als hard) is op basis van A1-3 beter dan Cliff. Dit komt omdat het productproces van Cliff meer energie verbruikt voor het omzetten van plastic en textiel tot profielen. Hout wordt gekapt en gezaagd in fase A1-3, maar het lamineren/verven en andere behandelingen zijn hier niet in meegenomen. Deze bewerking zorgt voor een levensduurverlenging van hout, maar ook voor vervuiling van het product. 

Wilt u meer informatie?


Mocht u interesse hebben in de vergelijking van Cliff met andere constructiematerialen voor een specifiek project, dan kunt u de website www.milieudatabase.nl bezoeken of contact opnemen met ons.

www.milieudatabase.nl
Share by: